Környezetvédelmi találmányok

I. rész: Áram az áramlatban

  Blogunkon belül indul egy új cikksorozat, ami bemutatja a világ környezetvédelmi találmányait. Lesznek köztük  vicces, hajmeresztő és találó eszközök is, és reméljük, hogy az egész világon elterjedtek lesznek, megnövelve ezzel a megújuló energiaforrások használatának népszerűségét. Vannak köztük, amiket cégek fejlesztenek ki ipari használatra, de olyanokkal is találkozhattok majd, amiket Ti is használhattok majd otthon, vagy bárhol máshol.

  Gondolom hallottatok már a szélturbinákról, szélerőművekről, de tudtátok, hogy ezeknek víz alatti verziójuk is létezik? Árapály-turbináknak hívják őket. Régóta folyókban is alkalmazzák, ám az óceánban, Florida közelében egy egész mezőt telepítettek belőle.

1024px-rance_tidal_power_plant.JPG13617_092c81283e3c1a869aac72da7f47e3f9_big.jpg

Ezek a "gátszerű" turbinák, amiket öblökben és folyókon használnak.

tidal01.jpg  A Golf-áramlat alig 24 kilométerre húz el a floridai partok előtt. Kutatók szerint egy napon turbinák ezrei pörögnek majd ott 12 méteres mélységben, ahol a leggyorsabban hömpölyög a víz. A Golf-áramlat sehol máshol nem halad el ilyen közel lakott szárazföldhöz. "Az egész világon ez a legjobb hely az áramlat erejének kihasználására" - mondta Frederick Driscoll, a floridai Atlantic Egyetem óceánenergia-technológia intézetének igazgatója, 2008-ban.

underwater-tidal-power-st-006.jpg  „A kezdeti eredményekkel nagyon elégedettek vagyunk, hiszen azok messze túlszárnyalták előzetes várakozásainkat” -  jelentette ki Mark Antonucci, a cég társtulajdonosa és egyben pénzügyi vezetője 2010-ben - „ A mostani eredmények birtokában a korábbinál sokkal hatékonyabb turbinákat tudunk majd építeni, amelyekkel tisztán és olcsón lehet áramot termelni egy olyan technológia alkalmazásával, amely kihasználja a lassú mozgású vizek energiáját, s amelyik még nem létezik a piacon.”

 

  A TidGen Power System a természet egyik legállandóbb, legegyenletesebb energiaforrását: az ár-apály jelenséget használja ki.

orpc-tidgen-cred-nick-kaloterakis.jpg  Egy öbölben helyezik el, ahol a víz áramlása a turbina lapátokat forgatja, ami egy állandó mágnesű generátort hajt meg. Teljesítménye körülbelül 150 kilowatt. Az első TidGen egység telepítése a Maine partjainál volt 2012-ben, az első óceán-energia projekt keretében. A berendezést az amerikai villamosenergia hálózathoz csatlakoztatták. A 2014 márciusában megjelent környezeti hatásvizsgálat nem mutatott ki káros hatást a tengeri ökoszisztémára.

 

 

forrás:                    energiavadasz.hu

ujenergiak.hu

elmestalalmanyok.network.hu

 

Anna