Környezetvédelmi találmányok

A lélegző levél

Lélegző, szintetikus zöld levelet készített Julian Melchiorri, mely képes oxigént termelni, mint a falevelek. Akár biológiai légszűrő is lehet a találmányból.

Izgalmas és hasznos fejlesztéssel rukkolt elő a londoni Royal College of Art egyik végzős hallgatója. Julian Melchiorri a bostoni Tufts kutatóegyetem orvosbiológiai intézetének segítségével készítette el a világon az első ember alkotta, “lélegző” levelet, amely szerinte lehetővé tenné, hogy az emberiség meghódítsa a világűrt. A szintetikus levél képes arra, hogy megkösse a vizet és a szén-dioxidot, és oxigént termeljen, mint a növények.

level3.jpg 

A levél alapanyaga selyemszálakból kivont fehérje, amelyekbe Melchiorri növényi sejtekből kivont kloroplasztiszokat helyezett. Azért választotta a selymet, mert az jól stabilizálja a molekulákat. Így alkotott fotoszintézisre képes anyagot. Persze ahhoz, hogy a levél valóban “működjön”, fényre és egy kis vízre van szüksége.

level11.jpg

A diák úgy véli, hogy a találmánynak hasznát vennék például hosszú űrutazások alatt, oxigén termelésére. Ám ennél tovább is ment. Elgondolása szerint épületek homlokzatát is be lehetne borítani a mesterséges levéllel, hogy oxigénnel lássa el az épületet. Lámpaernyőt is alkotott, amely elvileg képes arra, hogy a szobában lélegezhető levegőt állítson elő. lampa.jpg

Forrás: http://www.mernokbazis.hu/